De klimaatbox

Welkom op mijn vergroeningspagina en wat goed dat je interesse hebt in vergroening en in mijn klimaatbox. Alle beetjes helpen! Op deze pagina geef ik uitleg over inhoud van mijn klimaatbox en hoe je het toepast in jouw tuin of balkon.

Stichting een ton voor een tuin is op zoek naar maatschappelijke en particuliere projecten die graag mee willen doen aan de actie ‘weer een goede daad voor het klimaat’. Jouw project maakt kans op 12 klimaatboxen die Karin Bloemen een paar keer per jaar gaat uitdelen. Heb jij een leuk buurtinitiatief, stuur dan een e-mail en dan nemen we contact met je op.

De-Klimaatbox-inhoud

Wat zit er in mijn klimaatbox?

Zak biologische tuinaarde
Vaste plantjes
Leuk hé, die vaste plantjes! Ik heb er een aantal prachtige voorjaar- en zomerbloeiers in gedaan. Het voordeel van deze planten is dat ze relatief weinig water nodig hebben en zowel in een beetje schaduw en in de zon kunnen staan en… dat ze niet al te groot worden. Het leuke is dat vooral vlinders eropaf komen. Elke plant heeft een naambordje, zodat je op internet, b.v. Wikipedia, alle informatie over de plant kunt opzoeken.
Biologische voeding
Voeding is belangrijk om de planten in topconditie te houden, daarom is er biologische mest toegevoegd aan de klimaatbox. Lees goed de gebruiksaanwijzing om een optimaal resultaat te krijgen.
Zakjes bloem- en groentezaad
Zaaien is helemaal niet moeilijk en dat kan al vanaf een temperatuur rond de +14 graden. Je kunt zaaien in een afgedekt zaaibakje, maar je kunt ook zaaien in de plantenbak in je tuin. Ik gebruik het liefst gewoon potgrond en zorg dat ik de zaadjes 5 cm onder de grond aanbreng. Je vult de bak met potgrond, drukt het licht aan en je verdeelt de zaadjes door ze te strooien. Daarna gaat de 5 cm losse potgrond eroverheen. Heel licht aandrukken en lekker de gieter erover. Zaaien is ook een kwestie van een beetje geluk… dus af en toe met je ogen dicht een groene wens doen….
Bamboestokken
Aan de stok groeit alles veel sneller. Doordat de plant een extra steuntje krijgt hoeft de plant minder steuncellen aan te maken en groeit de plant sneller. Daarom heb ik een paar bamboestokken toegevoegd met biologisch afbreekbaar bindmateriaal. Zo kan de klimplant of de grotere vaste plant nog meer groeien. Op mijn instructiefilmpje zie je hoe ik dat doe.
Bewateringstip van Karin | wortelspons
Een kleine of grotere regenton is een echte aanrader voor in je tuin. Er is geen beter water voor de plant dan regenwater. Bovendien draag je op die manier bij aan het ontlasten van het rioolsysteem tijdens hevige regenbuien! Ook Karins wortelspons is een mooie manier om vocht vast te houden gedurende droge perioden.
Verpakkingsmaterialen en compost
Al mijn verpakkingsmaterialen zijn gerecycled of biologisch afbreekbaar. Mijn tip: composteer bladeren, afgemaaid gras, afgeknipte vaste planten in een composteerton of composthoopje. Er is geen makkelijkere manier om te recyclen. Dus heb je een redelijke grote tuin met een hoek waar je niet te vaak komt of zit. Maak je eigen compost. De planten vinden het heerlijk……

Nieuwe winnaar: buurthuiskamer ‘ de Burcht’

Dag lieve tuinliefhebbers,

namens Stichting een ton voor een tuin mag ik 12 klimaatboxen uitreiken.

De gelukkige is Marjan Pot, zij werkt bij ZINN als buurthuismedewerker in de buurthuiskamer ‘ de Burcht’ in Hoogezand.

Het is een dagbesteding voor ouderen. De mensen die daar komen zoeken gezelschap, afleiding omdat ze zich thuis eenzaam voelen, maar ook om de partner/ familieleden te ontlasten.

Marjan werkt voornamelijk in een ‘huiskamer’ met dementerende ouderen. Vorig jaar is het idee ontstaan om de tuin gezelliger te maken. Het was een plein met tafels en stoelen met weinig beschutting en privacy. Inmiddels is er een haag geplant en zijn er verhoogde bloembakken geplaatst , waar aardbeien, sla en andere eetbare planten in staan.

In de tuin willen ze graag insect lokkende planten zodat er vlinders, bijen/ hommels op af komen. Daar draagt Stichting een ton voor tuin aan bij met de 12 klimaatboxen.

Namens het team van Karins tuintips wensen we de ouderen, Marjan en haar collega’s veel plezier met hun nieuwe belevingstuin.

Wil jij ook kans maken op klimaatboxen voor de maatschappelijke instelling van je werkt of waar je vrijwilliger bent? Houd dan onze socialmedia kanalen in de gaten. Begin juni maken we de volgende winnaar bekend!